Alles wat jij moet weten over lyocell


Op zoek naar nieuw textiel voor in de slaapkamer? Grote kans dat je beddengoed van lyocell tegenkomt. Maar wat is lyocell nou eigenlijk en wat zijn de voordelen van deze stof? In deze blog vertellen we je alles wat jij moet weten over lyocell, zodat jij een gegronde keuze kunt maken!


Wat is lyocell?

Lyocell is een zachte stof, die wordt gemaakt van het celullose uit houtpulp en houtsnippers. Daardoor is het vergelijkbaar met viscose, maar met het grote verschil dat lyocell op een duurzame manier geproduceerd wordt. Goed voor jou én goed voor de wereld!


Ben je bekend met Tencel? Dat kan! Tencel is namelijk lyocell, dat door de Oostenrijkse firma Lenzing wordt geproduceerd. Een andere naam voor dezelfde stof dus. 


De voordelen van lyocell

  • Lyocell is een hele duurzame textielsoort, omdat het gemaakt wordt van cellulose uit houtpulp. Natuurlijke materialen dus! Ook de chemische stoffen die worden gebruikt bij het produceren worden gerecycled, waardoor er geen schadelijke stoffen in de natuur belanden;
  • Lyocell is een soepele, maar sterke stof;
  • Lyocell ventileert goed en is luchtdoorlatend;
  • Lyocell is vochtabsorberend en droogt snel;
  • Lyocell kan gewoon in de wasmachine (let op: wel even op de fijne was-stand en op een lage temperatuur!);
  • Lyocell kreukt niet snel. 

 

Wat is beter: lyocell of katoen?

Katoen, misschien wel de meest bekende textielsoort. Katoen wordt erg vaak gebruikt voor kleding, beddengoed maar ook voor keukentextiel. Maar welke stof is beter? Lyocell of katoen? Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur en hoe de stof voor jou aanvoelt. Wel is het zo dat lyocell vocht beter absorbeert dan katoen, lyocell luchtiger is en beter ademt dan katoen, lyocell droogt sneller dan katoen en lyocell is minder gevoelig voor kreuken. Dat zijn natuurlijk een hoop voordelen, maar bij velen blijft een 100% katoenen dekbedovertrek toch echt de favoriet. 


Wil je meer weten over andere opties wat betreft textiel? Lees dan ook eens onze blog over verschillende textielsoorten.