Wat kun je doen om huisstofmijt in je slaapkamer te bestrijden?

Huisstofmijt: kleine beestjes die leven in stof, ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Ook wanneer jouw huis spik en span is, zijn er gegarandeerd huisstofmijten aanwezig in jouw huis. Ze kunnen geen kwaad, maar het is vooral heel vervelend wanneer je een allergie voor deze beestjes hebt of je hierdoor een geïrriteerde huid krijgt. Hoe je huisstofmijt in je huis kunt tegengaan? En hoe je ervoor zorgt dat je de minste last van ze hebt? We vertellen je er meer over in deze blog!

 

Hoe weet ik of ik huisstofmijt in huis heb?

Huisstofmijt zit in ieder huis. Vaak merk je hier pas iets van wanneer je allergisch bent en daardoor vervelende symptomen ervaart. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van hoesten en niezen, astma, eczeem, verstopte of juist een loopneus, jeukende, branderige of tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten. Huisstofmijten zitten graag in je bed, waardoor je waarschijnlijk vooral ‘s nachts last hebt van deze klachten. 

 

Hoe kun je huisstofmijt in je bed bestrijden?

Huisstofmijt houdt niet van temperaturen boven de 60 graden Celsius. Om huisstofmijt te bestrijden is het dus raadzaam om je textiel wat vaker te wassen en dan wel op 60 graden. Denk hierbij niet alleen aan je lakens, hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken, maar neem ook knuffels, kussens en pyjama’s mee. 

Let er ook op ‘s ochtends je deken open te slaan. Wanneer je je bed direct opmaakt, heeft het de meeste kans om te drogen en te luchten. Dat is wel nodig na een nacht slaap, waar een mens gemiddeld een halve liter zweet verliest. Huisstofmijt houdt van vochtige plekken, en door goed te luchten maak je het voor de mijten minder aantrekkelijk. Ook een raam open zetten kan zeker geen kwaad. 

 

Grondige aanpak: huisstofmijt in je matras bestrijden met azijn

Wil jij je matras grondig aanpakken, dan kun je een vochtige doek met azijn of baking soda gebruiken bij het reinigen van je matras om zo de mijten te bestrijden. Hiermee maak je je matras schoon van huidschilfers en laat dat nou net het diner van de huisstofmijt zijn! Daarnaast is het raadzaam je matras eens in de zoveel jaar te vervangen. Natuurlijk kun je lang met een matras doen, maar je kunt je voorstellen dat na 10 jaar een matras niet meer zo fris en mijt-vrij is als een nieuw matras.